Om du jobber som tekstforfatter eller journalist, om du skriver på egne nettsider eller skal skrive jobbsøknad, har jeg mange gode tips til deg. Ett av de er: bruk nyanser, bruk synonymer og varier språket.
En god regel når du skriver en god tekst, er å ikke gjenta ord og uttrykk innenfor samme setning, eller helst også i et helt avsnitt. Tenk over det når du leser denne teksten. Ser du at jeg har gjentatt uttrykk eller fraser, send meg en mail.
Lettlest tekst med variert ordbruk
Den mest åpenbare effekten av å variere språket, er at teksten blir mer lettlest. Gjentakelse er et effektivt verktøy når du vil forsterke et budskap, men å bruke opp igjen de samme frasene er ingen oppskrift for godt språk,
Om du har ordforrådet i hodet eller om du må bruke synonymordboka, spiller ingen rolle. Det viktigste er at du er bevisst på at et variert språk gir bedre tekster.
Godt ordforråd gir nyanser
Å tvinge seg selv til å utvide ordforrådet har flere fordeler. Noe av det handler om at du kan si det samme på flere ulike, måter. Andre ganger er det å ha et arsenal av ord og uttrykk som betyr omtrent det samme, det som skal til for at du kan framheve nyansene i det du formidler.
Jeg kjenner en tenåring som har forelsket seg i uttrykket «jeg liker». Jeg tipper det kommer fra engelsk påvirkning; «I like how you…». Egentlig helt uproblematisk, men utfordringa blir at alt kommenteres med «jeg liker», uansett om det er rart, snålt, spesielt, vakkert, fascinerende, på grensa til irriterende, godt gjort eller sjarmerende klønete.
Akkurat det er problemet med det jeg i pessimistiske stunder kaller den språklige forvitringen. Nyansene forsvinner. Det gjør et norsk språk som fra før ikke er spesielt rikt på ord, enda litt mer fattig. Og i en verden der alle snakker om hvordan frontene blir mer steile og de fleste synspunkter radikaliseres over tid, er det akkurat det vi hadde trengt mer av; nyanser.