Snu opp ned på teksten din

Skriver du også tittel og ingress til slutt? Bra! Men egentlig bør du snu opp ned på hele teksten i prosessen fra kladd til ferdig artikkel.

Vi har alle en logikk i oss som tilsier at gjerne må fortelle noe om bakgrunnen for et problem før vi kommer inn på alternativer, løsning, tiltak og konsekvenser av løsningen/tiltaket. Som for eksempel kan være et produkt du vil selge. Derfor kan du like gjerne skrive ut en kladd i denne rekkefølgen, og ta poenget til slutt.

Men så har vi lært at det viktigste må komme først. Men hva viktigst, hva er «konsekvensen» i illustrasjonen over? Jo, det er hvordan folk skal forholde seg til et vedtak, hvis du jobber i offentlig sektor, eller om du selger et produkt; hva slags verdi dette produktet gir kunden. 

Om du selger elektriske rottefeller med WiFi, er det ikke rottefella som er konsekvensen, den er «bare» løsningen. Konsekvensen som er det aller viktigste, er at jeg som har et rotteproblem slipper å krabbe opp på loftet eller under kjellertrappa for å se om noen har gått i fella – jeg kan bare sjekke appen! Og det må komme øverst!

Skulle jeg begynt med bakgrunnen og problemet, hadde jeg beskrevet både vekst i rottebestand, problemer med å bli kvitt de, det praktiske problemet ved å måtte sjekke feller stadig vekk, før jeg kom til løsningen og hvordan fella virker, og etter hvert hvor enkelt dette er for deg som forbruker. Men da ville allerede de fleste ha klikket seg videre.

Jeg har tidligere skrevet om at de færreste skriver bra på første forsøk, men vi kan bli ganske gode til å redigere egne tekster. Mitt forslag er at du skriver ut kladden akkurat slik det er naturlig og logisk for deg. Og så ommøblerer du avsnittene etterpå. Den enkle oppskriften i bilder øverst i artikkelen er ingen fasit, og den vil ikke passe alle. Men den vil være beskrivende for hvordan rekkefølgene på avsnitt bør endres fra kladd til ferdig artikkel.