Hvor lang bør en video være?

Spørsmålet i tittelen er litt som å spørre «hvor mye vaffelrøre skal jeg lage?» Svaret på det er jo at det avhenger av hvor mange som skal spise vafler. Og svaret på hvor lang en video skal være avhenger selvsagt av målgruppa, hva videoen skal brukes til og hva innholdet er. Likevel gir to svar en pekepinn:

  1. «Forbausende kort!» og
  2. «Mye kortere enn for ti år siden!»

Vi mennesker er blitt utålmodige, med all mulig lettfordøyelig informasjon som ramler inn på våre ulike skjermer hele tida. Det betyr at det til en hvert tid står annet innhold klart til å konkurrere med det du vil fortelle. Og da må vi forholde oss til det, enten vi liker det eller ikke.

Kan videoer aldri være lange og utfyllende?

Jovisst! Men den store forskjellen handler om hvem som oppsøker hvem. Se for deg at du inntar en av to roller:

  1. Er du selgeren som står på et gatehjørne og prøver å fange interessen til folk som passerer forbi? Du har noe som de kan ha nytte av, men de ser bare enda en masekopp, med mindre du klarer å overbevise de om at det er verdt å høre på deg. Og det bør du gjøre kjapt, før de bare går videre.
  2. Eller er du eksperten som folk oppsøker når de lurer på noe, enten du er ekspert på å reparere robotstøvsugere eller du er privatlærer i matematikk? Du er den som folk oppsøker, du vet de kommer for å lære, og du tar deg tid til å være grundig. Du trenger ikke stresse, men du må likevel formidle slik at folk forstår.

Er du den som trenger å fange interessen på få sekunder?

Om du vil presentere et produkt, lage en videopresentasjon av deg selv i forbindelse med en jobbsøknad eller selge en reisedestinasjon må du først fange interessen og skape nysgjerrighet. Klarer du det, vil alltids folk være i stand til å finne ut mer om deg senere.

Dermed holder det lenge at videoen presenterer en problemstilling som du kanskje ikke kommer med svaret på engang, formidler en følelse eller stemning av å delta på for eksempel en vintercamp eller viser hvor mye tid folk sparer med ditt produkt. Er interessen fanget, er neste steg et klikk inn på hjemmesiden din for å finne ut mer. Og der kan det gjerne ligge en litt lengre og mer utfyllende video.

Vi gjentar spørsmålet: Hvor lang bør en video være?

Det viktigste med en video er selvsagt kvaliteten på den. Les mer om hva som skaper en god video.

Men jeg drister meg til å anslå følgende, når du er «selgeren på hjørnet» som skal fange interessen til folk som haster forbi:

  • Videoer som utfyller tekst på for eksempel Facebook, for å formidle en stemning bedre enn bilder kan gjøre: 10-20 sekunder
  • Videoer som skal stå for seg selv på sosiale medier, presentasjon av produkt, restaurant, reisemål, leirskole, deg selv osv: 20-50″
  • Videoer som i større grad forteller en historie med dramaturgi og oppbygging: 40″ – 1’20»

Dette er ingen fasit, og mange er sikkert uenige med meg. Men vi lever i en verden med TikTok-videoer som varer fem-seks sekunder og selv godt voksne på Facebook som scroller fort forbi alt som ikke umiddelbart virker interessant. Video er svært effektivt for å skape interesse for produktet ditt, men da du vi lage de slik at folk faktisk ser på de. En lang video kan nemlig være så bra den bare vil, men om den viktigste informasjonen kommer etter at de fleste har scrollet videre, hjelper det ikke.